• Финансова грамотност 6-7г.

  Играта „Умно дете, богато дете” е забавен, лесен и ефективен начин за създаване на практически навици и развиване на умения, да развиват своителичностни качества като постигнат пълния си потенциал в живота.

   

  УМНО  ДЕТЕ БОГАТО ДЕТЕ

   

  Речник:  парични средства, финансов отчет, загуба, печалба, глоба/санкция, конкуренция, производител, потребител, работодател, служител/работник, права на потребителите, качествени и некачествени стоки и услуги, пазар, времето е пари, повече качествено производство /тетрадки, рисунки, прадуктите от творческите игри, танц, театрален етюд, песен..../ води до повече лични парични средства  =  по-добър начин на живот.

 • Mr Fruit

  Часът на Mr Fruit, Mr Vegetable and Mr Milk

  Целта на програмата за консумация на плодове, зеленчуци и мляко е да насърчи децата да придобият навици за здравословно хранене.

  Освен консумацията на плодове, зеленчуци и мляко програмата включва образователни и информиращи инициативи с развлекателен характер като : Празник на лимона от 11 до 27 февруари, Празник на черешата – от 17 до 19 юни, Ден на прасковата – 30 юли, Световен ден на вегетарианците – 1 октомври, Световен ден на миенето на ръцете – 15 октомври Световен ден на храните – 16 октомври, Празник на картофите – 20 октомври, Европейски ден за здравословно хранене и готвене с деца – 19 ноември /виж Проекти/.

  Счита се, че 20 на сто от българските деца на възраст от 7 до 19 год. страдат от наднормено тегло, като по-голям е делът на момчетата.

  Съгласни сме, че един здравословен режим би имал интегрална роля за намаляването на броя на деца с наднормено тегло и на риска от сериозни здравословни проблеми, като сърдечно-съдови заболявания и диабет, в по-напреднала възраст. Ключът към такъв режим е консумацията на достатъчно количество плодове и зеленчуци.

  Световната здравна организация препоръчва за всяко дете приемането минимум на 400 грама плодове и зеленчуци на ден.

  Наблюденията сочат, че тези, които са яли много плодове и зеленчуци в детска възраст, продължават да ги употребяват в добри количества и по-късно. Другите, които ядът по-малко плодове и зеленчуци, обикновено не променят навиците си дори и в училищна възраст.

  Родителите също трябва да научат децата си да ядат плодове и зеленчуци.

  В цял свят разработват различни стратегии за обучение на децата към правилно хранене. Една от тях при нас е насочване вниманието към родителите, чийто режим на хранене трябва да бъде прием за подражание. В такъв смисъл се смята, че колкото повече възрастни се хранят с плодове и зеленчуци, толкова по-често и децата ще търсят подобен вид храна. Ако обаче на малките винаги се предлагат бързи закуски, газирани напитки, готови храни, то лесно могат да свикнат към тях.

  ЧДГ „101 Защо“ съветва децата да присъстват по време на закупуването на плодове и зеленчуци. Родителите да обръщат внимание как се подбира стоката и да формират потребителска култура у децата. Могат да си направят седмичен план за здравословните покупки като определят за всеки ден различен плод или зеленчук.

  Mr Fruit, Mr Vegetable and Mr Milk ежедневно участват в игрите на Частна детска градина „101 Защо“

  Сервират се пресни плодове и зеленчуци според сезона /задължително няколко вида/ като всяко дете си избира само какво иска. Ролята на възпитателите е да насърчават и мотивират децата да си хапват разнообразни плодове и зеленчуци. Затова се провеждат състезания по „Канадска борба“ с учителите след изяденето количество природна храна.

  Едно от основните изисквания към плодовете е да не се прибавя захар.

  Консумирайте повече плодове и зеленчуци

  Плодовете и зеленчуците са едни от най-полезните храни за човека, истински природен дар-източник на здраве и дълголетие.

 • Игрите на нашето детство

  Основната идея залегнала в игрите, е да съхранят и предадат на сегашното и бъдещите поколения игрите, които са се практикували от хиляди деца по времето на мама, татко, баба и дядо.

  ·         Помните ли вашето детство? Колко много игри сте играли на улицата и градинките?

  ·         Игри, които грабват детското въображение, така че да забравите дори училището и дома.

  ·         Игри, които формират такива незабравими детски спомени, които и до днес разтуптяват от радост вашето сърце.

  ·         Много от игрите на миналото постепенно се забравят, отстъпвайки място на съвременните за нашите деца занимания: телевизия, компютърни игри, електронни игри и други увлечения.

  ·         Има и нещо друго, което ни кара с носталгия и тъга да си спомняме за игрите на нашето детство.

  ·         Това е тревожната констатация на наши медицински и научни специалисти, че българските сеца през последните години впоследствие на неправилния начин на живот и обездвижване са едно от челните места в Европа по някои социално значими заболявания-гръбначни изкривявания, наднормено тегло, отклонения в зрението и др.

  ·         Отсъствието на игри нарушава естествения преход във възрастовото развитие на децата, превръщайки се в предпоставка малолетните да извършват противообществени прояви в ранна детска възраст опитвайки се да подражават на възрастните като забравят, че все още са деца.

  ·         А игрите неусетно моделират чертите на детския характер, възпитават честност, храброст, настойчивост и упоритост, стремеж за само изява и победа, възпитат толерантност и колективизъм-качества, които спешно трябва да се формират у децата от най-ранна детска възраст.

  ·         И ето ни на двора в ЧДГ „101 Защо“, където играейки децата подготвят добра основа за развитието си, създавайки незабравими детски спомени от своето детство.

  ·         Тези игри са заимствани от бита на нашия народ, от неговите вековни традиции и обичаи.

 • 101 експеримента

  Включените в този проект експерименти са подбрани специално за деца. Те започват да откриват света и се нуждаят от достъпни отговори на многобройните си въпроси.

  Чрез страхотно забавление бъдещите последователи на Айнщайн се въвеждат в света на науката като се допълват и разширяват познанията им по направлението-природен свят.

  Децата могат самостоятелно и с подръчни средства да извършват експерименти и да наблюдават резултатите.

  Всеки опит е съпроводен с кратък обяснителен анализ, от който децата научават за природните явления, процеси и закономерности, които обслужват извършваните опити.

  Проектът се реализира в подготвителната група – 1 час седмично.

  Реализирани проекти

  Планетариум

  Да гледаш как растенията израстват пред очите ти ден след ден, от корените до листата, без вода, без храна, без светлина и без въздух

  Това става възможно, използвайки хранителния и нетоксичен гел, разработен от Глобус Интернешънъл със съдействието на учени от НАСА.

  Плантациите са живото даряващи екосистеми, в които семената бързо покълват.

  Прозрачността на гела прави възможно наблюдението на растението и корените му по време на покълването и ранния процес на развитие.

  Просто поставяме семената в гела, за да започне покълването в Планетариума.

  След като започне, Планетариума в стъкленото шишенце действа с парников ефект и чудото на природата се разгръща.

  Достигайки върха на шишенцето, растението може да бъде преместено в почвата, за да се развие напълно.

  Тествано на космическа совалка

 • Интелигентните деца

  Проект тестове за интелигентност за деца

  Логика, Математическо мислено, Памет, Пространствено мислене, Езикови Знания, Бърза реакция, Концентрация, Обща култура

  Игрите от поредицата „Тестове за интелигентност за деца“ са разнообразни и занимателни упражнения за целенасочено трениране на интелигентните способности у децата.

  Те доставят върховно удоволствие на децата и ги карат да се състезават-сами със себе си, със своите приятели и госпожи.

  Учат ги да извличат радост от подобни занимания, а на по-късен етап да се гордеят от своите постижения.

 • Финансова култура 3-5 г.

  Цел: Да се покаже на децата начините, по които могат да се печелят пари.

  Задачи:

  • Какви качества трябва да притежава човек, за да задържи парите си и да спечели още-упоритост, ясно формирана цел, самоконтрол
  • Управление на паричните средства

   

  Очаквани резултати:

  ·         Да се изгради у децата представата, за това как се печелят пари;

  ·         Да се убедят децата, че както възрастния човек може да спечели повече пари с добре свършена работа, така и детето може да постигне същото с добро поведение и бързо и качествено изпълнение на поставени задачи.

  План на изпълнение:

  ·         На децата се дава възможност да се запознаят с Етичния кодекс и Правилника на детската градина

  ·         Обсъждат се подробно ползите от това да спазваш Етичните норми и Правилника

  ·         Представя им се Договор, който подробно ги запознава с правата и задълженията на двете страни (децата и педагозите); договора се подписва както от децата, така и от педагозите

  ·         На всяко дете се прави касичка, която се попълва въз основа на получените точки през деня

  ·         Всяка седмица получената сума се изнася на табло на съответната група и се записват в личната книжка на детето

  ·         Въз основа на получената сума всяка седмица се назначава „Министър на финансите“, на когото се дава значка, на която пише длъжността му (това е детето, получило най-много „левчета“ през седмицата)

  ·         „Министърът на финансите“ съвместно с учителя има за задача да следи за постъпващите средства към касичките

  ДОГОВОР

  между децата от Детска градина „101 Защо“ и персонала

  С настоящия договор двете страни се считат за задължени да:

  1.      Спазват Етичния кодекс и

  2.      Правилника на детската градина

  Персоналът има за задача да се грижи за възпитанието, обучението и безопасността на децата

  Децата имат за задача да спазват Етичния кодекс и Правилника на детската градина

  Ако персоналът наруши договора то:

  ·         Децата имат право да поставят съответната точка на преподавателя

  Ако децата нарушат договора, то преподавателя е длъжен да:

  ·         Направи корекция на поведението като ги насочи към действия, съветващи на Етичния кодекс

  ·         Нанесе съответната точка в личната книжка

  На персонала категорично се забранява:

  ·         Да пише директно черна точка, без да е предупредил детето, че поведението му не е културно

  ·         Да унижава или обижда детето насаме или публично

  ·         Да поставя съответната точка без да е обяснил на детето, какви може да са последствията от некултурното му поведение

  На детето категорично се забранява:

  ·         Да унижава и обижда хората около него

  ·         Да нарушава личното пространство на хората като ги блъска, рита, удря и др.

  На базата на този договор се учредява БАНКА „101 Защо“ като за банкери се назначават съответните ръководители на групи.

  Всяко дете разполага с лична книжка, в която ежедневно се вписват похвали и препоръки от преподаватели и родители! На базата на точките, които е спечелило детето през деня се формира и неговата банкова сметка!

  ·         Ако детето е получило жълти точки за деня-печели левче за всяка жълта точка; /всяка госпожа има право да награди детето с допълнително левче (повече жълти точки) по съответните критерии/

  ·         Ако детето е получило картон (!) – нито дава, нито взема левче

  ·         Ако детето е получило черна точка-глоба по...левче

  ·         Ако детето е допуснало черна точна-глоба по...левчета

  Всяка седмица се прави отчет на парите, който се излага на таблата на групите.

 • Родител 21 век

  Настоящия център е създаден през 1999 година в град София с цел подпомагане на родителите и децата в тяхното развитие.

  Основни практически цели:

  1.      Да се даде възможност на родителите стъпка по стъпка да изградят образа на родителя-педагог, желан и приемлив от детето.

  2.      Домът и родителите да станат основни източници за удовлетворяване на духовните потребности на децата.

  3.      Родителите да се научат да разбират „сложния“ език на децата, за да могат да ги разберат и приемат като партньори.

  4.      Изграждане на устойчив характер у децата.

  За вас родители!!!

  Ако искате да овладеете изкуството на правилното възпитание, ние Ви предлагаме приложна педагогика и психология.

  ***Само за родители, които са убедени, че трябва да възпитат децата си, докато не е станало късно.***

 • Уроци по лидерство за деца

  За да станат децата ни силни и независими

  Уроците по лидерство са занимания за деца в подготвителната група на ЧДГ „101 Защо“, насочени към развитие на лидерските качества, които се крият у всяко дете.

  Завладяващите игри помагат на децата да развият вяра в собствените си възможности, толерантност, културно разнообразие, превенция на насилието, затвърждава у децата ценности като приятелство, готовност за помощ, грижа за хората и околната среда.

  В програмата се използват техники за изграждане на комуникативни и лидерски умения, за подсилване чувството на отговорност и насърчаване децата да работят задружно.

  Програмата включва:

  ·         Тренинги, които водят до умения за съставяне на план;

  ·         Преговор на най-важния въпрос: Как трябва да изглежда един положителен лидер;

  ·         Умения за поставяне на ясни критерии за оценяване на резултатите и точно обясняване на правилата в заниманието-развива ясна дикция, памет, концентрация, последователност на изпълнение на поставени задачи, прецизност;

  ·         Изграждане на умения у децата за правилна организация на средата и групата за провеждане на заниманията- развива бърза и точна ориентация в пространството, времето и средата;

  ·         Контрол по изпълнение на поставени задачи – развива наблюдателността, концентрацията, умения да правиш препоръки с доброжелателен тон;

  ·         Обучение, което подхранва човешки ценности и подобрява взаимоотношенията между дете-деца и дете-учител;

  ·         Акцентът се поставя върху приложими дейности и проекти, които интегрират тези ценности в живота на децата чрез непосредствено лично преживяване;

  ·         Процеси , които повишават самоувереността и развиват комуникативните и лидерски качества;

  ·         Забавни игри;

  ·         Практиката показва, че в детската група се срещат различни лидери-благородни /изцяло положителни/ и агресивни, но все пак принципни.

  ·         У децата с ясно изразен лидерски стремеж трябва да се възпитава отношение на търпимост, доброжелателност към връстниците им и да се насърчава проявлението на такива качества в съчетание с лидерство.

  Как става това на практика?

  Децата в подготвителната група организират различни по характер събития /театрални, музикални, забавни и спортни игри, творчески занимания и др./ за по-малки деца. Така в по-големите се възпитават лидерски и организационни умения, а по-малките получават повече положителни емоции и добри модели за подражание в детската градина.

  Резултатите сочат, че деца минали през курс на обучение по-лесно и безконфликтно се справят с негативните отношения на другите към тях и околните. Те са научени да използват добрия тон при комуникация с други деца, не се увличат в дразнене, отхвърлят категорично лошото и нечовешко отношение, ориентират се към организация н непозната група деца като предлагат оригинални и забавни занимания, черпейки информация от огромни контейнери с инфо, натрупан в ДГ в заниманията по лидерство. Оформя се детска среда, в която се наблюдава взаимопомощ и солидарност.

  Те могат да забавляват дори и Вас с изключителните си способности в организацията на свободното Ви време.

  Основното съдържание на уроците по лидерство е в това, че целия феномен на лидерството в малката група е разгледан в контекста на съвместната групова дейност. В центъра се поставят не просто ситуациите, а конкретните задачи на груповата дейност, в които определени членове на групата могат да демонстрират своята способност да организират групата за решаване на тези задачи.

  Тези, които днес са деца един ден ще пораснат, ще поемат бъдещето в свои ръце, ще развиват и ръководят бизнеси, а защо не да стигнат и по далече-да участват в управлението на държавата.

  Програмата и методологията са разработени съвместно с Центъра за работа с настоящи и бъдещи родители и Частна детска градина „101 Защо“.

 • ДГ без телевизия

  Детска градина без телевизия?

  Къде е това място, ще попитате?

  Там, където децата могат да се смеят, да бърборят, да плачат, да се ядосват, когато решат......

  Там, до където собственото ви въображение ви позволи да стигнете.

  Там, където децата могат да развият фантазията си в игрите.

  Там, където дейностите и преживяванията им не са програмирани.

  Там, където не са нужни предмети, телевизия или други средства, за да бъдат щастливи и доволни, защото са намерили достатъчно приятели за весели игри.

  ЧДГ „101 Защо“ работи по собствена инициатива по проекта „Детска градина без ТЕЛЕВИЗИЯ“ от самото основаване /2001 г./.

  Резултатите сочат, че за период от два-три месеца, в който децата не гледат телевизия в детската градина, ПРАВЯТ СКОК е своето развитие на важни жизнени компетентности. Започва процес на целенасочено ТВОРЧЕСКО МИСЛЕНЕ, развиват се по-бързо способностите за САМОУПРАВЛЕНИЕ и САМОКОНТРОЛ, развиват се интереси в повече посоки на духовно, физическо, интелектуално и психическо ниво, разгръщат се ФАНТАЗИЯТА и САМОСТОЯТЕЛНОСТТА при намиране на решения, значително се подобрява ОБЩУВАНЕТО, децата сами намират по-бързо и лесно ИЗХОД ОТ ВЪЗНИКНАЛИ ПРОБЛЕМИ, подобрява се КУЛТУРАТА им при конфликтни ситуации, развива се по-бързо МОТОРИКАТА и ПРОСТРАНСТВЕНАТА ОРИЕНТАЦИЯ.

 • На гости

  Акцент в проекта „На гости“ се поставя върху професията на „мама“ и „тати“.

  Обсъждат се любопитни и полезни за децата теми от света на политиката, културата, социалния живот и икономиката.

  Веднъж месечно, в рамките на 30 мин. от 16 часа, детската градина се превръща в заседателна зала, съдебна палата, офис на строителна фирма, студио „Формула 1“, цех на компания за производство на стоки, дизайнерско студио, футболно игрище и други.

  Родителите ни запознават със специфични инструменти, материали, специални облекла /тога, спортни екипи, официални и работни дрехи и др./, с които си служат на работното място, пресъздавайки конкретна работна обстановка.

  Споделяйки своите успехи и неуспехи с кратък анализ и изводи, задавайки си въпроси: „За какво мечтаех като малък“, „Постигнах ли своите мечти“, „Как ги реализирах“, „Щастлив ли съм“, „Носи ли ми радост работата“, „Кои качества ми помогнаха, за да успея в живота“, родители и деца живеят и минават заедно по пътеката на живота.