• Боледуват ли децата в ДГ?

  Няма родител, който да не се интересува от отговора на този въпрос.

  Отговорът е кратък: Да, особено около 3-4 годишна възраст.

  В подкрепа на нашите наблюдения, че децата най-често боледуват около 3-годишната си възраст са изследванията на американските учени от Калифорнийския университет. „Яслите и ДГ подготвят имунната система на децата да се справи с различни инфекции. Малчуганите, които от малки посещават въпросните заведения, имат 30 % по-малък шанс да боледуват. Това е така, защото количеството инфекции, с които се бори детския организъм, повишават неговата устойчивост и му помагат да се предпази от заболявания“. /сп. „Здравей! Остани здрав!“/

  Докато на земята съществуват болести, ще има и болни хора. Това не означава, че отговорността на ДГ е по-малка по отношение на опазване здравето на децата.

  Как е при нас?

  Родителите при сключване на договора декларират, че детето:

  ·Няма заболявания от какъвто и да е характер, които биха представлявали опасност при престои в детската градина

  ·Е преминало всички задължителни здравни имунизации

  ·Няма да посещава детска градина болно /с кашлица, хрема и други видими външни признаци на заболяване/

  ·При болести със симптоми на кашлица, хрема и пр., които не са заразни /асма, алергии и пр./ родителят следва да представи медицинска бележка, с която се удостоверява вида на заболяването и че детето не е заразно болно и може да посещава детско заведение

  ·При отсъствие по здравословни причини ще посещава ДГ само след представена медицинска бележка за здравословно състояние от личния доктор.

  Контролни органи по изпълнението на декларацията са:

  1.Медицинска сестра-сутрешен филтър

  2.Ръководството на ДГ

  3.Групата родители по здравния контрол, която може винаги да направи проверка.

 • Квалифициран ли е персонала?

  Надяваме се, че не очаквате отговорът да бъде „не“.

  Всички кадри имат нужната квалификация, но за нас това е само необходимо условие, за да се кандидатства за работа.

  Много по-важно е да се знае и разбира, че дипломата е само началото, защото процесът на учене следва да бъде през целия съзнателен живот на човека.

 • Безопасността

  Как е решен въпроса с безопасността на децата в ДГ?

  Осигуряване на живота и здравето на децата в ДГ е най-важната задача

  ·         В детското заведение е установен стриктен пропускателен режим, който се спазва от всички служители, преподаващи допълнителни педагогически услуги ръководители, родителите на децата и външни лица.

  ·         В ДГ се спазва Правилник за осигуряване на безопасни условия на възпитание, обучение и труд и осигурява първа медицинска помощ.

  ·         Родителите на децата са длъжни да довеждат и взимат децата си от сградата на детската градина, като ги предават лично на учителя.

  ·         Абсолютно е забранено взимането и предаването на деца от неупълномощени лица от родителите. Затова родителите при постъпването заявяват лицата, които ще имат право вземат децата от ДГ като посочат писмено имената и данните от личната карта. При промяна в списъка информират ДГ.

  ·         Абсолютно се забранява оставянето на децата без наблюдение.

  ·         Всяка сутрин се извършва ежедневен контрол за внасяне на вещи и играчки, които представляват опасност за децата.

  ·         Входната врата на ДГ е винаги заключена. Достъпът на външни лице е ограничен. Отваря се след позвъняване и проверка на личните данни на непознатите лица, които се записват в книгата за посещения.

  ·         Паник бутон.

 • Моето дете на ДГ

  Моето дете тръгва на детска градина

  Рядко се срещат деца и родители, които да не са имали проблеми с адаптирането в детската градина. Родителите на по-малките деца трябва да са особено внимателни и добре подготвени.

  Като първа крачка е добре да започнат един или два месеца по-рано да разказват интересни и забавни истории от живота в детската градина. Детето само ще прояви интерес, ако майката отваря в съзнанието му прозорчета с красиви приятни неща. Детската градина трябва да изглежда като едно желано място. Бихте могли дори да минавате покрай близката забавачка и да „завиждате“ на децата, които си играят там. Те не са със своите родители, но не се страхуват, защото за тях се грижат хора, които ги обичат и забавляват. Всяко дете иска неговата майка да остане с него през целия ден, но е нужно да бъдете ясни по този въпрос. Разбира се, първите дни може да влезете за малко в стаята и дори да се запознаете с бъдещите му приятели. Изразявайте своето възхищение от обстановката, от игрите (то също може да вземе своя играчка и да я покаже), кажете, че и на вас ви се иска да сте отново дете, но за съжаление няма детски градини за възрастни.

  Ако въпреки вашето  положително отношение детето ви плаче и не иска да остане, постарайте се раздялата да не продължи безкрайно дълго. Не се чувствайте виновни и не показвайте своето притеснение, вие не изоставяте детето си. Не забравяйте, че по правило детските възпитатели са наистина внимателни и добри с децата. Те няма да наранят вашето дете. Не се поддавайте на паника и мрачни мисли!

  За да се чувствате по-добре, вземете детето си по-рано следобед и му покажете колко много го обичате, като го целувате, прегръщате и поздравявате за неговата самостоятелност. То вече ходи на детско училище и вие се гордеете с него. Разговаряйте за всичко, което се е случило в детската градина, вие също може да споделите случка от вашия ден. Детето ви трябва да се чувства важно и значимо в този труден за него момент. Вашата близост е от най-голямо значение... но все пак, нека тази близост повече да помага на детето да порасне свободно, смело и самостоятелно, отколкото да го разглезва и прави зависимо. Такъв подход към трудните промени ще спести напрежение, както за вас, така и за вашето дете.

  Бъдете смели и естествени, вие най-добре познавате себе си и своето дете. Когато близостта и приятелството са налице, пътят е лесен.

  Списание „Първите седем“

 • ДГ-частна или държавна

  Как и какво да изберем: частна или държавна детска градина?

  Все сложни въпроси, в търсене на чиито отговори майки и татковци са прекарали не една и две безсънни нощи.

  Всеки родител си задава въпроси и иска най-доброто за детето си. От семействата, в които предстои децата да тръгнат на градина, няма такива, които да не са се питали къде да запишат малките си палавници; къде те ще се чувстват обичани, разбирани и ценени; къде ще бъдат гледани с много любов, сякаш са в къщи; къде ще бъдат обучавани така, че да получат най-добрата основа за предстоящото навлизане в дълбоките води на живота.

  Еднозначни отговори няма. Има само събиране на чужди мнения и опит и лична преценка.

  Из форумите:

  „Ами за мен подходяща е тази, която на първо място ми е удобна, или до вкъщи или до работата. Ще ми се и да имам познати в нея, за да знам как седят нещата.“

  „Чак пък трудно решение? Кое пък му е трудното, че не разбирам. Отваряш картата на bgmaps.com и си намираш отбелязаните детски градини. Отиваш на място и се срещаш с директор/ка. Оглеждаш условията и чак тогава поразпитваш за персонала-от родителите, които вземат децата си следобед. На частна ясла/градина не си давам парите. Условията там не са това, на което държа.“

  „Ние сме в частна детска градина и без никакво колебание сключихме договор за следващата учебна година. Имам преки впечатления от общинска градина и не бих записала никога детето си там.“

  „Звучи чудесно, но цените са убийствени – 600-700 лв. на месец! Сори, ама е прекалено.“

  „...и какво е това: по 30-35 деца в група? Звучи ми като деца на килограм. Какво възпитание или обучение да очакваме? Друго си е частна градина с 10 до 15 деца в група.“

  Различни са изискванията и мненията на родителите. Ето защо Частна детска градина „101 Защо“ не предлага отговор, а споделя опит.

  Да си отговорят родителите на тези въпроси и колебания, означава че са прекосили финансовата бариера, която стои между държавното и частно образование в България.

  За съжаление държавата все още дели на „частни“ и „държавни“, в резултат на което, родителите в частните градини трябва да понасят цялата несправедливост на системата и да заплащат издръжката на детето сами. Няколко примера:

  ·         Единният разходен стандарт за дете/ученик за 2009 г. за столична община е 1233 лв. /Наредба за държавното образователно изискване за едногодишната издръжка на деца и ученици в държавните и общинските детски градини, училища и обслужващи звена/, които не се полага на децата в частните заведения

  ·         Модулът към Национална програма „Осигуряване на закуска и/или плод, и/или мляко /чай/, включително млечно-кисели продукти на учениците в I-IV клас, включително децата в подготвителните групи и класове в училищата и детските градини“ са предвидени само за общински държавни детски градини и училища и тези към Министерството на културата;

  ·         Изграждане на системи за видеонаблюдение и контрол на сигурността на българските училища – само за държавни, общински и към Министерството на културата;

  ·         Участие в проекти за ремонт и поддръжка на материална база – само за общински и държавни детски градини и училища и тези към Министерството на културата;

  ·         .............. и други;

  Дай боже, да настъпи времето на истинската конкуренция /в момента не съществува подобна между частни и държавни детски градини/, в което родителите с еднакво отиване до общината ще решават тези дилеми, без да се съобразяват дали детето ще е в държавна или частна детска градина /проблем, който ще бъде решен с влизането на „ваучери“ = парите следват ученика /детето//.

  За сега единственият правилен подбор на детско заведение е: добри ли са отзивите за конкретната детска градина?

  Избор на детска градина

  За детето няма значение дали детската градина ще бъде частна или държавна. Това има значение единствено за родителите. Детето ще се чувства добре, ако му харесва, и зле – ако не му харесва. А парите не могат да го гарантират. Зависи от хората, на които сте си поверили детето.

  Много родители избират детска градина в близост до дома или работното си място, за да стигат по-бързо до децата си и след това да пътуват заедно към дома. Ако родителят разполага с автомобил и това пътуване към вкъщи става с автомобил –да, това е добро решение, защото печелите допълнително време, в което сте заедно с детето си.

  Отговорете си на въпроса имате ли ясна визия за качества, които желаете да се формират у вашето дете. Например: държите на дисциплината, не искате детето да се глези и да прави каквото си иска или не желаете то да расте сякаш е в казарма; държите да развива художествени, литературни, спортни или някакви други заложби; искате да учи чужд език от ранна детска възраст и изобщо всичко, което смятате за правилно относно възпитанието.

  Ако сте наясно със себе си, можете да обиколите някои от удобните за вас детски градини /частни и държавни/, които са в близост до дома или работата Ви, като предварително си уговорите срещи с директорите, а в процеса на разговор сами ще установите дали заведението е подходящо точно за вашето дете или не.

  Опитайте се да видите как работят хората в тази детска градина, усетете атмосферата, поговорете с другите деца и родители, защото те ще Ви кажат истината, преценете кадрите, защото техният образ ще се проектира върху вашето дете, запознайте се с философията и мисията на ръководството, задайте си въпросите от списъка, който си съставихте.

  Предимството на частните детски градини е във възможността родителите да изискват по-високо качество по образователната и възпитателна дейност.

  За предпочитане е да се избират детски градини с ясна мисия и визия и подчертани приоритети във възпитанието, както ДГ с „отворен характер“ и с повече демократично управление.

  В частна детска градина „101 Защо“ родителите се канят на гости, за да уловят енергията и характера на работата вътре, включвайки се заедно с детето в различни дейности. По приема за трудно адаптивните деца са определени от 2 до 3 дни, в които родителят е детето постепенно навлизат в живота на детската градина. През годината се организират многократно открити уроци, театрално-музикални спектакли-коледен, мартенски и юнски-за края на учебната година.

  Родителите са включени в различни дейности и проекти, с които активно участват в образователно-възпитателен процес, минавайки заедно със своите деца по „пътеката на живота“. /виж Проекти/

  Вижте, чуйте, помислете и действайте!

  С най-добри намерения: ЧДГ „101 Защо“

 • Плачат ли децата

  Плачат ли децата при Вас?

  „детето ми вече 4-ти ден ходи на градина, но с голям зор. Още от вкъщи започва да плаче, а там като отидем се дърпа и иска да се връщаме. Какво ли не говоря, но в този момент изобщо не ме чува и само плаче. Вие как се справяте?“

  Възпитателите

  Практиката показва, че децата най-често плачат първите дни при постъпване в ДГ, особено когато родителите и педагозите допускат несъзнателно грешки.

  Обикновено учителите имат по-обективен поглед, защото не са така емоционално свързани с децата както самите родители.

  Основана задача на персонала е ЧДГ „101 Защо“ е да направи всичко възможно, за да се предизвика интереса на децата и те да не плачат.

  Викането, караниците и заплахите са категорично забранени. Екипът на ЧДГ „101 Защо“ се отнася топло и нежно към малките възпитаници, затова обикновено в срок от 2 до 3 дни те с радост посещават детската градина.

  Ако детето се разплаче го вземат на ръце, утешават го или го забавляват с нещо интересно, индивидуално в групата или извън нея. Но въпреки това, отношението към дисциплината е много сериозно и децата още от малки разбират, че не е хубаво да капризничат, да не слушат възрастните и да не изпълняват изискванията на възпитателите и родителите.

  Родителите

  Голяма част от родителите при нас нямат този проблем, защото те предварително са преминали курса за настоящи и бъдещи родители по възпитанието на детето, който ги подготвя с практически подходи и механизми.

  Когато сте взели решение, че детето Ви ще бъде тук, но не сте посещавали Училището за родители, Ви предстои да преминете през кратък инструктаж от психолога в ДГ.

  Ако родителите спазват направените препоръки те нямат проблеми с адаптацията на детето. За децата, които не са се разделяли до момента с родителите си или имат вече натрупани негативни емоции от предишни опити за посещения в ДГ се препоръчва това да става постепенно.

  Първоначално детето идва на гости с мама или друг близък човек, на когото има доверие, само за 1-2 часа да погледа отстрани или да си поиграе с децата, ако пожелае само.

  За някой деца е нормално адаптирането да продължи 1-2 седмици в зависимост от характера. При всички случай съветваме да се откажете от реплики от рода:

  „Ако не престанеш да плачеш, няма да те взема от детската градина“ – това е лъжа и Вие много добре го знаете и засилвате още повече страха му.

  „Ако бъдеш добро дете, мама ще те обича много и ще ти донесе бисквити и шоколад“ – любовта Ви към детето не може и не е условна и не се купува с предмети.

  „Не се глези! Тук не  е толкова лошо.“ – дали и детето мисли като Вас?

  Нашата препоръка е семейния съвет /мама, татко, кака, батко,.../ да обясни на детето, че всеки член от семейството има задължения. Запознайте го с неговите – какво точно му предстои и какво да очаква. Кажете му къде го водите, кой ще го гледа, кога ще трябва да тръгнете, кога и кой ще го вземе.

  Изиграйте всичко това в дома и не забравяйте да спазвате този план, защото промените обезпокояват малките деца.